top of page

3 TÉVHIT A VEGÁN ÉTRENDDEL ÉS A VEGÁNSÁGGAL KAPCSOLATBAN

Habár a vegán étrend térhódítása már hosszú évek óta tart, sajnos még mindig nagyon sok tévhit kering az interneten és a fejekben, amelyeket információ hiányában hajlamosak vagyunk tényként kezelni. Ezekből gyűjtöttük össze a három leggyakrabban visszatérő állítást, hogy tisztább, objektív képet kapjatok a 100%-ban növényi táplálkozásról és a vegán kultúráról.
Mi is az a vegán étrend?

Mindenekelőtt érdemes pontosan megértenünk, hogy mit értünk vegán étrend alatt. Ha tömören szeretnénk megfogalmazni, akkor azt jelenti, hogy 100%-ban növényi eredetű ételeket fogyasztunk, vagyis minden állati eredetű ételt mellőzünk. Ilyen a hús, a hal, a tojás és a különböző tejtermékek.


A vegán étrend sok lemondással jár, hiszen a vegánok salátán élnek.

A klasszikus éttermek egy része még mindig elköveti azt a súlyos hibát, hogy úgy kerül az étlapra egy-egy vegán étel, hogy egy alapvetően nem vegán ételt csupaszítanak le annyira, hogy gyakorlatilag szinte minden kispórolnak az eredeti ételből. Mi magunk sem éreznénk csalogatónak azt a három zöld levelet és kettő párolt bébirépát, ami ilyenkor a tányérra kerül. Azt gondoljuk, hogy mi vagyunk az egyik legjobb példa arra, hogy ezt másképp is lehet. Tisztán növényi alapanyagokból is készítünk laktató, szaftos és ízletes ételeket. Az ismerkedéshez ajánljuk Beyond burgerünket vagy Pulledshroom szendvicsünket. Nézd meg a teljes kínálatunkat ide kattintva!

A vegán étrenddel nem jut elég fehérje a szervezetbe.

Szervezetünk optimális működéséhez elengedhetetlen a megfelelő fehérjebevitel. Az állati eredetű, húsokban, tejben található fehérjék szélesebb körben ismertek, de választhatunk magas fehérjetartalmú növényeket, ilyenek a különböző bab- és borsófélék vagy akár az aszalt paradicsom is. És ha valaki úgy gondolja, hogy 100%-ban növényi étrenddel nem lehet eredményeket elérni a sportban, konditeremben, annak javasoljuk a Netflix The Game Changers dokumentumfilmjét. Tudtad, hogy Arnold Schwarzenegger, Serena Williams és Lewis Hamilton is áttért a vegán étrendre? Az előzetest itt találod, a filmhez pedig javaslunk egy ínyiklandozó vegán pizzát is, őket pedig itt találod.

A vegánok mindenkire rá akarják erőltetni a vegánságot.

Sokan sokfélék vagyunk és az általánosítás jellemzően mindig hamis sztereotípiákat szül. Természetesen vannak, akik megszállottként hirdetik a vegán étrendet és sajnos vannak, akik átlépnek egy határt. Mi és a vegánok többsége - még ha valószínűleg jobban is ismerjük a vegán étrend követésének pozitív hatásait - ezzel egyáltalán nem értünk egyet. A Jimmy’Z Veganban alternatívát és lehetőséget kínálunk, hogy megismerd az ízletes, növényi eredetű ételeket. Ha szimpatikus, akkor sok szeretettel várunk legközelebb is, akár csak időnként, ha valami másra vágynál, mint amit korábban megszoktál. Korábbi vendégünk, Viktor, ezt mondta rólunk Google értékelésében: “Remek ízvilág, remek minőség, egy újabb élvonalbeli versenyző a vegán burgeresek közt. Mondom ezt úgy, hogy nem vagyok vegán, egyszerűen csak lenyűgöz az a fajta fenntartható jövőbe mutató kreativitás, ami simán felveszi a versenyt a hagyományos burgerekkel.”

bottom of page